Hotel de Uil

Walpoort 3 is een gewoon huisje ergens halverwege de straat, het naast gelegen hof geeft ruimte en zorgt daarmee dat het opvalt, het pand is over de volle diepte waar te nemen. Haast per ongeluk wordt de locatie een prominente plek in de smalle straat. Deze speciale stedenbouwkundige setting met rondom de mogelijkheid van daglichttoetreding biedt volop kansen om op deze plek een minder gesloten volume te maken dan de huidige bebouwing. Het kleine stadshotel sluit aan bij de intieme sfeer van de omgeving en maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden die de locatie biedt. De hoofdentree is gesitueerd op de hoek van de Walpoort en het hofje; de meeste prominente plek van de locatie. Het hofje dat in de loop der jaren is verworden tot een plek die enkel uit achterkanten bestaat krijgt in de nieuwe opzet een levendiger, meer bewoond karakter door de ramen in de woonkamer, de nevenentree en de diverse kamers die daarop zijn georiënteerd. Deze verandering draagt bij aan een betere sociale beleving van dit gebied waarmee de doorgang naar de aangrenzende stegen vanaf het parkeerplein prettiger wordt. Een kleine aanpassing aan de inrichting van de openbare ruimte met één of twee extra bomen kan dit versterken. Vanaf de Walpoort wordt de binnenplaats ontsloten voor zowel gasten als de aangrenzende bewoners. Door de nieuwe steeg die door een poort bereikbaar is kunnen de buren hun tuin bereiken en zijn de kamers onder de kap aan de achterzijde ontsloten. De privacy van de bestaande bebouwing wordt zo min mogelijk aangetast door de hotelkamers daar niet op te oriënteren. De buitentrap die ook als vluchtweg wordt ingezet biedt toegang tot een lounge terras en daktuin op het lage bouwdeel.

 

De nieuwe bebouwing volgt de voorgestelde stedenbouwkundige enveloppe. De totale massa krijgt een deling in drie hoofdvolumes. Door deze volumes te accentueren met kleine uitkragingen, insnijdingen en markante kappen wordt een nadere verÔ¨Ājning verkregen. De kapvormen passen in deze buurt waar een variëteit aan daken in de directe omgeving aanwezig is. De combinatie van volumes en kapvormen zorgt ervoor dat het gebouw zich voegt in de korrel van de buurt. Het gebouw staat stevig op de grond. Met kleine, verticale ramen sluit het aan bij de relatief gesloten panden in de omgeving. De diverse gevelopeningen hebben een verticale geleding met variaties in neggen en kozijn indelingen. De goten onder aan de kappen kragen uit op klossen en zorgen met deze detaillering voor een gearticuleerde gevelbeëindiging. Sobere, eenvoudige detaillering en doorgaande kopgevels met een bijzondere kapvorm geven het gebouw een basaal karakter. De gevels worden opgetrokken uit metselwerk in een roodbruine steen met een stevige textuur, voorzien van eenvoudige metselwerkdetails, ‘bouwsporen’ en rollagen. De binnenplaats van de nieuwe bebouwing zal in een crèmegrijze kleur worden gekeimd of gecementeerd waarmee deze een lichte uitstraling krijgt. Deze kleur komt op de buitengevels terug in gevelvlakken en als accent van de metselwerk neggen.

 

Het eindbeeld, een hedendaags gebouw dat zich ogenschijnlijk moeiteloos voegt in zijn historisch, gegroeide omgeving.

 

 



Opdrachtgever(s)

Initiatief Hotel De Uil

Oppervlakte

650

Omvang

Hotel met 16 kamers

Medewerkers

Sebastiaan Jansen (perspectieven)
Delen: Share on Facebook Share on twitter Email

Afvalbrengstation
Den Haag

Aan de Uitenhagestraat, ter hoogte van de Loosduinsekade wordt het eerste gebouwde afvalbrengstation (ABS) gerealiseerd. De locatie, strategisch gekozen in verband met bereikbaarheid en logistiek, bevindt zich in het centrum van Den Haag.

lees meer >>>

Roofgarden
Kantoorgebouw Breda

In opdracht van Bouwfonds is het bestaande gebouw aan de Fellenoordstraat in Breda omgebouwd van single-user naar multi-tenant gebruik. 

lees meer >>>

Montessori Lyceum
Rotterdam

Nieuwe toneelafscheiding Rotterdams Montessori Lyceum is aftrap voor vernieuwing.

lees meer >>>

IVKO Amsterdam

Het IVKO is na een paar jaar te zijn gehuisvest in een nieuw gebouw gestart met het aanpakken van ongemakken in het dagelijks gebruik.

lees meer >>>

Huis van Portaal
Utrecht

© Quist Wintermans Architekten.

Voor de hoofdvestiging van de woningcorporatie Portaal is een bestaand kantoorpand verworven. Het gebouw is omgevormd tot energielabel A en gereed gemaakt voor “het nieuwe werken”.

lees meer >>>

Drieluik Laurenskerk

Met het nieuwe drieluik wordt de wederopbouw van de Laurenskerk voltooid. Wessel van Geffen Architecten is betrokken bij de voorbereidingen en technische uitwerking van nieuwe glas-in-loodramen voor de Laurenskerk in Rotterdam.

lees meer >>>

Fabriekshal met kantoor Leerdam

De Jong’s Liften, fabrikant van bouw-, goederen en industriële liften kreeg de kans een geheel nieuwe fabriek te bouwen. De bestaande locatie aan de rand van het centrum van Vianen kreeg een woonbestemming, het bestaande fabriekscomplex werd gesaneerd.

lees meer >>>

Forumgebouw Wageningen Universiteit

© Quist Wintermans Architekten. Het Forumgebouw is het centrale onderwijsgebouw van Wageningen UR. De plannen omvatten de herhuisvesting van diverse onderwijs-en onderzoeksactiviteiten, voorheen verspreid over Wageningen, nu geconcentreerd op “Wageningen Campus”.

lees meer >>>

Balboaplein Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. Tussen de Admiralengracht en het balboaplein is een nieuw stadsblok met gemengde functies gerealiseerd.

lees meer >>>

Duurzaam door renovatie

Het renoveren van kantoren is duurzamer dan slopen.

lees meer >>>

Samen Bouwen in Rotterdam

Architectenbureau Wessel van Geffen heeft veel ervaring met nieuwbouw in stedelijke omgeving.

lees meer >>>

Bericht

Dank je Je bericht is verzonden, we zullen zo snel mogelijk reageren.



[E]