Fabriekshal met kantoor Leerdam

De gemeente Vianen had op het moment van de sanering van de oude fabriek geen passend nieuw bedrijfsterrein voorhanden. De Jong's Liften koos er voor te verhuizen naar een industrieterrein in Leerdam.

 

Het verworven kavel ligt aan de rand van een bestaand bedrijventerrein dat dateert uit de zeventiger jaren. De kwaliteit van de omliggende  bebouwing is laag en het ambitieniveau van de nieuwe, nog te realiseren bedrijfsgebouwen beloofde weinig. Het perceel bevindt zich op de hoek van de Techniekweg en de Constructiestraat.

 

Het programma bestaat uit twee delen.

Een kantoordeel, waarin naast de kantoren en vergaderruimten ook werkplaatsondersteunende functies zijn opgenomen zoals werkvoorbereiding/engineering, sanitaire voorzieningen, techniek, trafo’s en de bedrijfskantine.

Een fabrieksdeel, waarin opgenomen het magazijn en ruimte t.b.v. knip- snij en zaagwerk, montage en laswerk. De indeling van de fabriekshal is helemaal afgestemd op het productieproces van de Jong, waarbij rekening gehouden is met toekomstige wijzigingen van de productie. De fabriekshal is zodanig ontworpen dat een veelzijdig en flexibel gebruik mogelijk is.

 

Bij de ontwikkeling van het concept zijn de gevraagde functionaliteit en de locatie als uitgangspunt gekozen. De weinig inspirerende omgeving en het beoogde programma rechtvaardigen de keuze voor een introverte 'doos' waarbij vier duidelijke architectonische ingrepen leiden tot een helder en goed leesbaar plan. De scheiding tussen de fabriekshal en het kantoordeel is ingezet als middel om enerzijds de functionele samenhang te benadrukken en gelijktijdig zaken als geluidwering en brandcompartimentering op eenvoudige, logische wijze op te lossen. Zo ontstaat een negen meter brede patio tussen het kantoor en de fabriek, die als buffer en als aangename buitenruimte fungeert.

De entree voor bezoekers, programmatisch gewenst op de eerste verdieping, wordt door een hellend vlak op een bijna natuurlijke wijze gevormd. Onder de hellingbaan bevindt zich de verbinding tussen het kantoor en de fabriekshal. De personeelsingang bevindt zich aan de lage zijde van de patio, die dienst doet als terras bij de bedrijfskantine.

 

De 'doos' is uitgevoerd in een blank aluminium profielplaat waarbij veel aandacht is besteed aan de randdetails. Zo zijn lekdorpels en dakranden onzichtbaar opgenomen in de detaillering en zijn op de profielplaten op de hoek voorzien van gelaste hoekstukken, de detaillering versterkt de abstractie van het volume. De plint van het fabrieksdeel is uitgevoerd in een zwarte breuksteen, zwart gevoegd en voorzien van zwarte kozijnen en deuren zodanig dat de plint een robuuste basis vormt.

De patiowanden van zowel het kantoor als van de fabriek zijn geheel voorzien van blankgelakte houten Iroko puien. De beglazing van die puien is voorzien van afwisselend gematteerde en heldere delen zodanig dat er vanuit het kantoor en de fabriek een goed zicht op de patio is zonder daarbij het idee te krijgen dat men elkaar controleert.

Om de fabriekshal zo open en flexibel mogelijk te houden zijn diverse functies (sanitair, trafo etc.) opgenomen in het kantoordeel. Om in een eerste uitbreiding van het programma te voorzien, is in een deel van de hal een verdiepingsvloer gemaakt, vormgegeven als een op zichzelf staande losse tafel.

In de hal bevinden zich per travee één of meerdere kraanbanen, lasstraten, persluchtinstallaties en voorzieningen voor het doen van valtesten voor personenliften.

 

Opdrachtgever(s)

De Jong's Liften bv

Oppervlakte

3300

Uitvoering

Bouwbedrijf van Geffen bv

Rol

Architect

In samenwerking met

Roothans | Van Geffen

Delen: Share on Facebook Share on twitter Email

Afvalbrengstation
Den Haag

Aan de Uitenhagestraat, ter hoogte van de Loosduinsekade wordt het eerste gebouwde afvalbrengstation (ABS) gerealiseerd. De locatie, strategisch gekozen in verband met bereikbaarheid en logistiek, bevindt zich in het centrum van Den Haag.

lees meer >>>

Roofgarden
Kantoorgebouw Breda

In opdracht van Bouwfonds is het bestaande gebouw aan de Fellenoordstraat in Breda omgebouwd van single-user naar multi-tenant gebruik. 

lees meer >>>

Montessori Lyceum
Rotterdam

Nieuwe toneelafscheiding Rotterdams Montessori Lyceum is aftrap voor vernieuwing.

lees meer >>>

IVKO Amsterdam

Het IVKO is na een paar jaar te zijn gehuisvest in een nieuw gebouw gestart met het aanpakken van ongemakken in het dagelijks gebruik.

lees meer >>>

Huis van Portaal
Utrecht

© Quist Wintermans Architekten.

Voor de hoofdvestiging van de woningcorporatie Portaal is een bestaand kantoorpand verworven. Het gebouw is omgevormd tot energielabel A en gereed gemaakt voor “het nieuwe werken”.

lees meer >>>

Drieluik Laurenskerk

Met het nieuwe drieluik wordt de wederopbouw van de Laurenskerk voltooid. Wessel van Geffen Architecten is betrokken bij de voorbereidingen en technische uitwerking van nieuwe glas-in-loodramen voor de Laurenskerk in Rotterdam.

lees meer >>>

Hotel de Uil

In de Uilenburg, een wijk, met eigen karakter, in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch komt een locatie aan Walpoort 3 vrij. Het toeristisch ‘zwerfgebied’, smalle straatjes met kinderkopjes, onverwachte stegen en fraai gerestaureerde monumentale panden. Vele kleine winkeltjes, restaurants en de nadrukkelijk aanwezige Binnendieze maken de Uilenburg een aantrekkelijke omgeving. We zijn uitgenodigd een plan te maken voor een klein, huiselijk hotel.

lees meer >>>

Forumgebouw Wageningen Universiteit

© Quist Wintermans Architekten. Het Forumgebouw is het centrale onderwijsgebouw van Wageningen UR. De plannen omvatten de herhuisvesting van diverse onderwijs-en onderzoeksactiviteiten, voorheen verspreid over Wageningen, nu geconcentreerd op “Wageningen Campus”.

lees meer >>>

Balboaplein Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. Tussen de Admiralengracht en het balboaplein is een nieuw stadsblok met gemengde functies gerealiseerd.

lees meer >>>

Duurzaam door renovatie

Het renoveren van kantoren is duurzamer dan slopen.

lees meer >>>

Samen Bouwen in Rotterdam

Architectenbureau Wessel van Geffen heeft veel ervaring met nieuwbouw in stedelijke omgeving.

lees meer >>>

Bericht

Dank je Je bericht is verzonden, we zullen zo snel mogelijk reageren.



[E]