Afvalbrengstation
Den Haag

De directe omgeving is historisch gewend aan bedrijvigheid en bedrijfsgebouwen. Het nieuwe ABS moet het niveau van de bestaande bedrijfsgebouwen ontstijgen en wil de aanzet zijn voor de upgrade van het bedrijfsgebied. Het goed vormgeven van een gebouw met deze omvang en functie in een door woonbebouwing omgeven gebied vormt de kern van deze opgave. Het gebouw moet zich logisch voegen in de stedelijke context en dient tegelijkertijd bescherming te bieden. Niet perse voor de gebruikers van het gebouw maar meer voor de omgeving. Het dient geluiddicht te zijn en het directe zicht op de functie dient te worden voorkomen. Een geheel gesloten gebouw van deze omvang en op deze plek is niet passend, daarbij komt de wens het interieur zo open en transparant mogelijk te ontwerpen. Deze schijnbare tegenstelling wordt uitgangspunt voor het ontwerp. Zie hier de presentatiefilm van het Afvalbrengstation.

De gevels worden helemaal gemaakt uit hergebruikt materiaal. Het wordt een bijzondere gevel door de afwerking met een exclusieve, mooi verwerende huid van een industrieel restproduct. Het gevelbeeld wordt bepaald door verticale gebruikte Azobé damwandprofielen met een bekleding van verzinkte contourplaten (een restproduct uit de staal/autoindustrie). Deze hoogwaardige platen worden verzinkt i.v.m. de lange levensduur van het gebouw. Ze verweren in de loop van de tijd matgrijs, dat past goed bij het verweerde hout van de stijlen. De gevels die geluidswerend moeten zijn worden in een tweede laag achter de contourplaten afgedicht met hergebruikte sandwichpanelen in combinatie met glasstroken die afkomstig zijn uit gesloopte gebouwen.

Op basis van een 'standaard' lay-out van de Haagse afvalbrengstations is het ontwerpproces gestart en geoptimaliseerd binnen strikt aangegeven kaders en verifieerbare uitgangspunten. De verkeersstromen, particulieren en vrachtverkeer worden gescheiden, de beperkte afmetingen van het perceel bepalen de lay-out en daarmee het volume van het ABS. Door het verlagen van de vrachtverkeerruimte maken we het gebouw overzichtelijker en daarmee veiliger. Wanneer je als bezoeker het gebouw benadert via de Loosduinsekade is het direct duidelijk dat zich daar niet de entree maar enkel de uitrit bevindt. De invoegstrook aan de éénrichtingsrijbaan maakt het inrijden vanaf deze zijde nagenoeg onmogelijk. De entree voor de particulieren aan de Uitenhagestraat is herkenbaar aan de luifel en aan het entreegebouw met naamsaanduiding.

Filmpjes:

Vorderingen van de bouw in beeld

Bouwen met "Afval" in Den Haag.

Artikel:

Duurzaam in staal.

Opdrachtgever(s)

Gemeente Den Haag

Oppervlakte

2700 m2

Planning

2015-2016

Medewerkers

Renée Thierij

Links

Presentatie

Delen: Share on Facebook Share on twitter Email

Roofgarden
Kantoorgebouw Breda

In opdracht van Bouwfonds is het bestaande gebouw aan de Fellenoordstraat in Breda omgebouwd van single-user naar multi-tenant gebruik. 

lees meer >>>

Montessori Lyceum
Rotterdam

Nieuwe toneelafscheiding Rotterdams Montessori Lyceum is aftrap voor vernieuwing.

lees meer >>>

IVKO Amsterdam

Het IVKO is na een paar jaar te zijn gehuisvest in een nieuw gebouw gestart met het aanpakken van ongemakken in het dagelijks gebruik.

lees meer >>>

Huis van Portaal
Utrecht

© Quist Wintermans Architekten.

Voor de hoofdvestiging van de woningcorporatie Portaal is een bestaand kantoorpand verworven. Het gebouw is omgevormd tot energielabel A en gereed gemaakt voor “het nieuwe werken”.

lees meer >>>

Drieluik Laurenskerk

Met het nieuwe drieluik wordt de wederopbouw van de Laurenskerk voltooid. Wessel van Geffen Architecten is betrokken bij de voorbereidingen en technische uitwerking van nieuwe glas-in-loodramen voor de Laurenskerk in Rotterdam.

lees meer >>>

Hotel de Uil

In de Uilenburg, een wijk, met eigen karakter, in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch komt een locatie aan Walpoort 3 vrij. Het toeristisch ‘zwerfgebied’, smalle straatjes met kinderkopjes, onverwachte stegen en fraai gerestaureerde monumentale panden. Vele kleine winkeltjes, restaurants en de nadrukkelijk aanwezige Binnendieze maken de Uilenburg een aantrekkelijke omgeving. We zijn uitgenodigd een plan te maken voor een klein, huiselijk hotel.

lees meer >>>

Fabriekshal met kantoor Leerdam

De Jong’s Liften, fabrikant van bouw-, goederen en industriële liften kreeg de kans een geheel nieuwe fabriek te bouwen. De bestaande locatie aan de rand van het centrum van Vianen kreeg een woonbestemming, het bestaande fabriekscomplex werd gesaneerd.

lees meer >>>

Forumgebouw Wageningen Universiteit

© Quist Wintermans Architekten. Het Forumgebouw is het centrale onderwijsgebouw van Wageningen UR. De plannen omvatten de herhuisvesting van diverse onderwijs-en onderzoeksactiviteiten, voorheen verspreid over Wageningen, nu geconcentreerd op “Wageningen Campus”.

lees meer >>>

Balboaplein Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. Tussen de Admiralengracht en het balboaplein is een nieuw stadsblok met gemengde functies gerealiseerd.

lees meer >>>

Duurzaam door renovatie

Het renoveren van kantoren is duurzamer dan slopen.

lees meer >>>

Samen Bouwen in Rotterdam

Architectenbureau Wessel van Geffen heeft veel ervaring met nieuwbouw in stedelijke omgeving.

lees meer >>>

Bericht

Dank je Je bericht is verzonden, we zullen zo snel mogelijk reageren.



[E]