Afvalbrengstation
Den Haag

De inzameling van afval is onderdeel van het dagelijks leven in de stad. Dit idee ligt ten grondslag aan het door Wessel van Geffen architecten in samenwerking met SuperUse Studios ontworpen afvalbrengstation in de wijk Transvaal in Den Haag. Het resultaat is een energieneutraal gebouw dat een nieuwe stap zet in het ontwerpen met hergebruikte materialen.

Na het sluiten van een afvalbrengstation in Scheveningen besluit de gemeente Den Haag om hun nieuwe afvalbrengstation niet aan de rand, maar in het centrum van de stad te huisvesten. De aangewezen locatie is een binnenstedelijk bedrijventerrein dat grenst aan een woonwijk.

Wessel van Geffen Architecten geeft het afvalbrengstation binnen de gegeven contouren vorm en slaagt erin de lay-out met slimme ingrepen verder te optimaliseren. Zo zijn de sheddaken een kwartslag gedraaid, waardoor de zaagtanden zichtbaar worden in de gevel en het grote gebouw zich op een vanzelfsprekende manier voegt in de aangrenzende woonomgeving.

Tegelijkertijd is het afvalbrengstation met zijn karakteristieke stalen gevel een opvallende verschijning in de wijk. Een belangrijke gemeentelijke eis was dat het gebouw energieneutraal zou zijn en dat er zoveel mogelijk gewerkt werd met hergebruikte materialen. Het conventionele ontwerpproces wordt daartoe binnenstebuiten gekeerd: niet de vorm was voor de architect het startpunt, maar de beschikbare materialen.

In samenwerking met de aannemer, Van Boekel Zeeland en hergebruikadviseur Superuse Studios valt de keuze voor het gevelmateriaal op stalen contourplaten: een industrieel restmateriaal uit de auto-industrie. Dit wordt aangevuld met onverkoopbaar geachte sandwichpanelen, stijlen van verzaagde, gebruikte Azobé damwanden en steenwol uit een door de aannemer gesloopte bedrijfshal. Alleen de stalen hoofddraagconstructie is nieuw.

De gebruikte componenten zijn zo geplaatst dat de ontstane compositie niet alleen verwijst naar het afval dat in het gebouw verzameld wordt, maar ook op subtiele wijze refereert aan de gevels van de woningen waar het gebouw op uitkijkt. Zo voegt het afvalbrengstation zich overtuigend in zijn complexe stedelijke omgeving, terwijl het tegelijkertijd een zelfbewust statement is over de mogelijkheden van hergebruik.

Presentatiefilm

Vorderingen van de bouw

Bouwen met "Afval" in Den Haag

 

Delen: Share on Facebook Share on twitter Email

Oranjepanden Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. In de Oosterparkbuurt voert Ymere een grote vernieuwingsoperatie uit met renovatie en vervangende nieuwbouw. Op de kop van de Vrolikstraat en de Derde Oosterparkstraat hebben we een nieuwbouwproject met woningen, een gezondheidscentrum en een parkeergarage gerealiseerd.

lees meer >>>

Huis van Portaal
Utrecht

© Quist Wintermans Architekten.

Voor de hoofdvestiging van de woningcorporatie Portaal is een bestaand kantoorpand verworven. Het gebouw is omgevormd tot energielabel A en gereed gemaakt voor “het nieuwe werken”.

lees meer >>>

Roofgarden
Kantoorgebouw Breda

In opdracht van Bouwfonds is het bestaande gebouw aan de Fellenoordstraat in Breda omgebouwd van single-user naar multi-tenant gebruik. 

lees meer >>>

Nieuwe keersluis Heumen

© Quist Wintermans Architekten. In het kader van de Maaswerken is bij Heumen een nieuwe keersluis gerealiseerd. Een helder baken in het herstelde open kanaallandschap verbetert de doorgang voor de scheepvaart, creëert een ecologische verbinding en beschermt het achterland. De samenwerking met adviseurs en aannemer heeft geleid tot een integraal, energieneutraal civiel kunstwerk.

lees meer >>>

Uitbreiding woonhuizen Nijmegen

Buren in een 30er jaren woonblok vinden elkaar in verbouwplannen. Twee woonhuizen van een drie onder één kap rijtje woningen in Nijmegen uit de jaren 30 zijn aan de achterzijde uitgebreid.

lees meer >>>

Verbouwing woonhuis
Veghel

In het buitengebied van Zijtaart (Veghel) hebben we een bestaande 70er jaren villa gerenoveerd. Naast een architectonische update met aandacht voor de bestaande kwaliteiten heeft de woning een ingrijpende technische upgrade ondergaan waarbij de duurzaamheid is verbeterd en het energieverbruik drastisch is verlaagd.

lees meer >>>

Datcha 1
Vrijstaand woonhuis

Deze tweelaagse woning met kap combineert het beste van twee werelden. We passen de woning aan op basis van uw wensen en de locatie. Zo krijgt u uw eigen woningontwerp waarbij de kostprijs vanaf het begin helder is.

lees meer >>>

Datcha 2
Vrijstaand woonhuis

Deze drielaagse woning combineert het beste van twee werelden. We passen de woning aan op basis van uw wensen en de locatie. Zo krijgt u uw eigen woningontwerp waarbij de kostprijs vanaf het begin helder is.

lees meer >>>

Montessori Lyceum
Rotterdam

Nieuwe toneelafscheiding Rotterdams Montessori Lyceum is aftrap voor vernieuwing.

lees meer >>>

IVKO Amsterdam

Het IVKO is na een paar jaar te zijn gehuisvest in een nieuw gebouw gestart met het aanpakken van ongemakken in het dagelijks gebruik.

lees meer >>>

Interieur huisartsenpraktijk

In het complex Oranjepanden van Ymere zijn de begane grond en eerste verdieping aan de Vrolikstraat verhuurd aan een gezondheidscentrum.  De eerste verdieping wordt gedeeld door een huisartsen praktijk en een praktijk voor logopedie.

lees meer >>>

Bericht

Dank je Je bericht is verzonden, we zullen zo snel mogelijk reageren.



[E]